Výpočet bodov


Janka asked 8 rokov ago

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, aký je úzus pri výpočte bodov. Podľa normy by to malo byť takto: s malými začiatočnými písmenami, ak výpočet neobsahuje vety; body výpočtu sa ukončia čiarkou alebo bodkočiarkou (ak je rozsah niektorých bodov výpočtu väčší), celý výpočet sa ukončí bodkou;
Aký je však postup pri vymenovávaní ingrediencií v recepte?  Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

1 Answers
Martina (Zuna.sk) Staff answered 8 rokov ago

Dobrý deň,
áno, presne takýto má byť správny zápis výpočtu bodov.
Ak jednotlivé body obsahujú vety, píšu sa s veľkým začiatočným písmenom a na konci je bodka. Ak výpočet netvoria vety, na ich konci sa píše čiarka alebo bodkočiarka a za posledným bodom sa píše bodka.
Body výpočtu sa môžu označovať veľkými alebo malými písmenami, rímskymi alebo arabskými číslami, ale aj inými znakmi (napr. pomlčkami). Treba však myslieť na to, že za veľkými písmenami a oboma druhmi čísel sa píše bodka (napr. A., 1., II.), ale za malým písmenom sa píše pravá zátvorka, teda a).
STN norma na úpravu písomnosti hovorí však aj to, že ak sú jednotlivé body len heslovité (teda jedno- až trojslovné) a sú jasne graficky vyčlenené, na ich konci sa nemusí uvádzať žiadna interpunkcia. To je aj prípad receptu.
Moje odporúčanie na písanie receptov je nasledovné: jednotlivé ingrediencie uvádzajte za pomlčkou, na ich konci nemusíte dávať žiadnu interpunkciu. Uvediem príklad:
Na prípravu krémeša z kyslej smotany budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 250 g práškového cukru

Prosím, dávajte pozor aj na to, aby bol zápis ingrediencií aj správne vyskloňovaný – teda 100 g mletých orechov, nie 100 g mleté orechy. A, samozrejme, medzi číslom a označením gramu musí byť medzera.